top of page

Miért jó az úszás a kutyádnak?


Gucci úszás "első lépések"...

Évről évre számos cikket, videót publikálnak arról, hogy milyen és mennyi jó hatása van az ember számára az úszásnak.

Nos, ez kutyáinkra is igaz. Az előnyökről bármely állatorvos szívesen beszél, illetve néhány előny szinte köztudottnak tekinthető. Azonban míg az emberek számára az úszás, és annak lehetősége többé-kevésbé Magyarországon megoldott addig bizony a kutyák számára már sokkal nehezebb ezt biztosítani...Az úszás előnyei:

A gyakorlatban elsőként sorolhatjuk az előnyökhöz ami nem csak az úszással váltható ki, de az úszással változatossá tehetjük. Ez pedig maga a rendszeres mozgás, melyre minden kutya egészséges életéhez - mondhatni - elengedhetetlen. Az úszás, mint testmozgás kitűnő edzést ad Társunk izmainak, segít a szalagok rugalmasságát megőrizni. Az úszás kiváló kardio mozgás kutyánknak is, remek szív és érrendszeri edzés.

Úszással, vagy akár csak a vízben rohangálással, sétával Kedvencünk több energiát képes elégetni, mint egy mindennapi séta alkalmával. Ez minden kutya számára nagyon hasznos, különösen hasznos az átlagosnál energikusabb kutyák (mint pl. az amstaff-ok) számára, hiszen számos viselkedési probléma, vagy esetenként agresszió vezethető vissza az elfojtott energiák felhalmozódására.

A úszás stimulálja az idegrendszert. A kutyáknak csakúgy, mint az embernek szüksége van változatos tevékenységekre. A séta, vagy futópadon futás ha minden esetben ugyanaz, vagy hasonló, akkor egy idő után unalmassá válik. Az unatkozó kutya = rosszalkodó-romboló kutya ergo ideges és kárvallott gazdi. Ha van olyan "kutyabarát", akit kutyánk ismer és szívesen játszik vele, de nem a saját családunk négylábú tagja, akkor az úszás élvezeti értékét a sokszorosára növelhetjük.


Tesók :)

 

Az úszás "Cool"

Nekünk kutyásoknak nyáron a nyár/melegebb tavasz közeledte egyet jelent a kullancsveszély (később bővebben) növekedésével, a szúnyoginvázió és a csípéseikben rejlő veszélyek minimalizálására törekvéssel, továbbá azzal, hogy a meleg nem ideális állapot a szabadtéri, napközbeni mozgatáshoz. Az úszás egyszerre mozgás és még hűsít is.

Ne feledkezzünk el a biztonságról

Vannak ösztönszerűen jól úszó és vannak kevésbé jól úszó kutyák. Ne induljunk ki abból, hogy kutya tehát tudja ezt IS. Mielőtt először vízbe engednénk kutyánkat alaposan győződjünk meg arról, hogy mennyire stabil a vízben, vagy használhatunk úgynevezett úszó, vagy vízi biztonsági mellényt. Ezek között vannak jók, kevésbé jók és kiválóak. Az alábbi videókon megpróbáltuk mutatni egy kezdő kölyök amstaff úszását mellényben és mellény nélkül.Végül, de nem utolsósorban próbáljuk szem előtt tartani, hogy a természetes vizek minősége nem minden esetben jó és kaphat el kutyánk különböző parazitafertőzéseket, ezért a rendszeres féreghajtás, és a szőr bőr állapotának kontrollálása nagyon fontos.


Kellemes nyári időtöltést - Jó kutyázást
119 views3 comments

Recent Posts

See All

Our Instagram here too....

https://www.serendipityamstaffs.com/instagram ...and you need to know it is different like our facebook page. You can find more pictures about our dogs and our family also.

bottom of page