top of page

"Dogshow handler" percek 1.rész

Avagy néhány hasznosnak vélt gondolat a kiállítási kutyafelvezetőkről az elmúlt évek tapasztalatából. Ez a poszt elsősorban azoknak szeretne segíteni akik még most szeretnének belépni ebbe a szegmensébe a kutyás világnak.

Mi is az a kutyakiállítás?

amstaff, dogshow, serendipitystaff, serendipity staff, american staffordshire terrier

Régebben mikor még nem volt ennyi rendelkezésre álló - a fizikai távolságot virtuális síkon lerövidítő - technika, akkor a kutyakiállítások egyfajta tenyésztői seregszemlét is jelentettek, így anno ezeken a rendezvényeken a szakmai "mustra" is zajlott, remek alkalomként és helyszínként szolgált a tenyésztői tapasztalatcserékre, az elért tenyész-eredmények bemutatására. A kiskutyavásárlást fontolgató családoknak pedig jó lehetőség volt találkozni a kutyákkal és érdeklődni személyes intuíciókat kapni az egyes tenyésztőkről.

Ez mára módosult és leginkább egy szépségversenyre hasonlít, ahol normál esetben az adott fajta kiemelkedő, szép egyedeinek szépségét/küllemét vetik össze, korosztályok és nemek szerint. Ezeken a rendezvényeken elvárt - az átlag ember és kutyája számára is megtanulható - viselkedés és megjelenés nem a hétköznapi kutyás létnek felel meg. Itt egyfajta koreográfia mentén haladva kell "bemutatni" és "mozgatni" a kutyát. Elhangzanak a hétköznapi ember számára is értelmezhető bírói varázsszavak úgymint "kérek egy szép, ütemes körmozgást". Viszont vannak kevésbé érthetőek is "kérek egy háromszöget". Erre minden értelmes és illedelmes ember azt mondja "elnézést, azt nem hoztam".

Ezért gondolom azt, hogy érdemes professzionális segítséget találni, ha belevágsz a "kutyakiállításosdiba".

Handler - Kutyafelvezető

Az én értelmezésem szerint tisztában kell lennünk vele, hogy az aki kiállításon pénzért, vagy barátságból felvezet kutyát az felvezető, de nem feltétlenül Handler. A Handler egyfajta edzőtárs is ebben a "sportban" akár Te vezeted majd fel és mutatod be a kutyádat, akár őt bízod meg vele.

Mikor és miért van rájuk szükség?

Ha azért veszel/kapsz kutyát, mert szeretnél kutyakiállításokra járni vele, akkor célszerű egy handler segítségét kérned, vagy handler szolgáltatásait igénybe venned. A mikorra a legegyszerűbb válasz már az elejétől! Akár ha van időd és lehetőséged még a leendő kiskutyád kiválasztásakor is kikérheted a véleményét. Miért? Mert bár természetesen a végső döntés a Tied kell, hogy legyen, de ha kiállítási kutyát fogadsz magad mellé jó esetben "more-than-ten" évre, az olyan legyen amivel lehetnek sikereid ezért érdemes olyan személy érveit is meghallgatnod aki más kritériumrendszer szerint tekint az édes kis kutyákra. A legnagyobb segítség természetesen ha olyan profit találsz, akiről tudható, hogy szokott adott fajtájú kutyákat bemutatni kiállításokon.

Mi a magunk részéről tenyésztőként is meg szoktuk hallgatni a velünk aktuálisan együttműködő handler(ek) véleményét. :)

Egy felvezető, vagy handler nem csak abban segít, hogy "beviszi" a kutyát a ringbe a kiállításon. Van lehetőség olyan tréningekre, ahol Te és a kutyád együtt tanuljátok meg az összes "gyakorlatot" és van amikor a handler maga gyakorol a kutyáddal. A választás a Tiéd. Ezeken a gyakorlásokon jellemző, hogy nem csak a Te kutyád van jelen így kialakul a kutyádban a többi kutya közötti helyes viselkedés, valamint egy idő után ezek a gyakorlások valódi társadalmi csoportokká válnak, és a csoportban valódi emberi interakciók történnek, ami a kutyás világ egészét nagyszerűvé tudja tenni, hogy valódi emberek, valódi helyszínen találkoznak, valódi kutyáik társaságában.

Remélem sikerült némileg más megvilágításba helyezni ezzel a kis bejegyzéssel a Handler és kutyakiállítás körét. Hamarosan további Handler percekkel jelentkezünk ahol egy-egy szegmensét szeretnénk jobban kivesézni a kutyafelvezetők tevékenységeinek, feladatainak.

Addig pedig mintegy záróakkordként jöjjön két videó, egyik az első gyakorlásról a másik pedig arról, hogy ennek a gyakorlásnak néhány hétvégével később milyen lett az eredménye.<- Az első lépések - DJ MuMu és Dorka


DJ MuMu és Orsolya a Best in Show ringben 2 hónappal később#dogshows #showdog #training #handling #showhandler #amstaff #americanstaffordshireterrier #amstaff #serendipitystaff

38 views1 comment

Recent Posts

See All

https://www.serendipityamstaffs.com/instagram ...and you need to know it is different like our facebook page. You can find more pictures about our dogs and our family also.

bottom of page